Betonový plot nemusíte stavět sami

Betonové ploty v Praze se úspěšně zařadily mezi oblíbené stavební technologie moderní doby. Vídáme je ve městech i na venkově, v rekreačních oblastech i chráněných přírodních lokalitách. Je o nich známo, že mají velmi dlouhou životnost, a že se jich po celou dobu v podstatě nemusíme ani všimnout, jak tomu bývá např. u dřevěných plotů, které vyžadují renovační nátěry, nebo u ocelových konstrukcí, kde zápasíme s korozí.

břečťan na zdi

Proč se vyhnout výstavbě svépomocí

Uvádí se, že výstavba betonových plotů v Praze, i kdekoli jinde, je nesmírně rychlá, a že to nevyžaduje tak náročnou přípravnou fázi, jako u zdiva z kamene. To je samozřejmě pravda, ovšem za předpokladu, že práci provádíme s potřebnými zkušenostmi a s technickým vybavením. Ne vždy si však amatéři poradí a někdy je výstavba nad jejich síly.

Co vás čeká pod úrovní země – některá podzemní překvapení mohou být skutečně nemilá a při hloubení otvorů pro sloupky pak zkomplikují situaci. Jsou to např. případy, kdy narazíte na tvrdou horninu, a musíte přitom dodržet přesnou rozteč sloupků.

cihlová zeď

Zvedání desek do výšky – když se staví betonový plot pouze u země v jedné řadě a horní část vyplní dřevěné latě, není přenášení desek tak obtížné, jako v případě, že je budete nuceni zvedat vysoko nad hlavu. Mnoho plotů se staví do dvoumetrové výšky a nemáte-li k dispozici kladku nebo jeřáb, půjde o opravdovou dřinu. Každá z desek váží zhruba 70 – 90 kg a navíc s nimi musíte nakládat opatrně, aby nepraskly, usazovat je přesně do drážek, takže práce s nimi nebude vůbec snadná.

Problémy při skladování materiálu – když vám materiál na výstavbu plotu přivezou, bude pravděpodobně umístěný na paletách, a jistě si dovedete představit, jak vysoká bude jejich hmotnost. K vykládce bude třeba vysokozdvižný vozík nebo podobná manipulační technika. Objednáte-li si oplocení i s výstavbou, tyto starosti se vás netýkají.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup